Karsprængninger på ben

Karsprængninger er små blodkar, der udvider sig og bliver til edderkoppespindlignende, røde mærker i huden. Karsprængninger på benene er meget almindelige og ofte arveligt betingede, men overdreven soldyrkelse, stående arbejde, overvægt og graviditet kan også fremkalde overfladiske karsprængninger på benene.

Karsprængninger fjernes med skleroseringsmetoden, som er den mest effektive behandling til fjernelse af karsprængninger på ben.

Behandling
Mikrosklerosering er den mest benyttede metode til at fjerne skæmmende blå og røde kar på ben. Mikrosklerosering er en teknik, hvor man injicerer en lille smule vævsirriterende væske ind i de synlige kar, hvilket får karrene til at lukke af sig selv. Herefter nedbrydes karrene af sig selv. Metoden har været anvendt i mere end halvtreds år, har dokumenteret effekt og er stort set smertefri. Behandling kræver ikke bedøvelse, og det er ikke nødvendigt at tage fri fra arbejde eller aflyse andre aktiviteter efter behandlingen.

Behandlingen består af tre trin:

1. Før behandlingen
Før behandlingen skal lægen foretage en forundersøgelse, hvor du er velkommen til at medbringe en bisidder. Ved forundersøgelsen gennemgås karsprængninger, omfanget af behandlingen vurderes, og du modtager mundtlig information om behandlingen. Da det er en kosmetisk behandling skal forundersøgelsen foretages og informationen gives mindst to dage inden selve behandlingen.

2. Behandlingen
Behandlingen foretages med en meget tynd nål, og der mærkes små prik i huden. En behandling tager typisk mellem 15-45 minutter. Det anbefales ikke at være for solbrun.

3. Efterbehandlingen
For at opnå det bedste resultat, anbefales det at bære støttestrømper de første 2-7 døgn efter behandlingen (medbring selv støttestrømpe med minimum kompression – 1,16 til 21 mm Hg). Antal dage afgøres af din behandler. Desuden bør du umiddelbart efter behandling samt i dagene efter gå en rask tur på 30 minutter – men undgå karbad, sauna og kraftig fysisk aktivitet i form af løb og cykling i 5 dage. Solbadning bør undgås i minimum 14 dage.

Bivirkning
Det anbefales altid at tale med lægen om mulige bivirkninger ved behandlingen.

Efter behandlingen kan der blandt andet forekomme let svie i området, og de behandlede kar kan blive lettere røde og hævede. Dette forsvinder almindeligvis i løbet af nogle uger, afhængigt af størrelsen af de behandlede kar. Vær opmærksom på at karrene for en kort tid vil være mere synlige (mørkere) end før, for derefter almindeligvis at forsvinde helt efter 4-8 uger.

Der kan desuden komme små sår ved behandlingsstedet. Disse heler almindeligvis af sig selv. Eventuel misfarvning af huden omkring behandlingsstedet forsvinder oftest efter 3-24 måneder.

Effekt
Der er varig effekt af de behandlede kar, og i studier fra 2010 fik 95% af behandlede patienter succesfuld effekt – men nye karsprængninger kan udvikles over tid. Det er individuelt hvor mange behandlinger man har brug for.

Antal behandlinger afhænger af karrenes størrelse, lokalisering og blodgennemstrømningen. Oftest vil 1-3 behandlinger være tilstrækkeligt. Udtalte karforandringer kan kræve flere behandlinger. Eventuel ny behandling aftales med lægen og kan foretages igen efter ca. 4 uger.

Book din tid online